VERDEEL & HEERS

Voor veel mensen klinkt deze uitdrukking bekend.

Ook zal hij misschien een negatieve klank hebben. Een tactiek die toegepast wordt om macht te krijgen.

We komen de uitdrukking vooral tegen in een context van ‘strijd’. Met of zonder geweld.

Als je deze tactiek toepast in een iets andere setting, strijd in jezelf, dan wordt het ineens minder negatief.

Niemand vindt het fijn zich machteloos te voelen of machteloos te zijn. Als je een probleem hebt kun je dat voelen als een enorme berg die onbedwingbaar lijkt. De moed zakt je in de schoenen. Je denkt dat je het niet kan. Dat je het niet be-HEERST.

Misschien loopt je er met een grote boog omheen. Diep van binnen weet je dat je er ooit aan zult moeten geloven.

Het gevoel van onmacht, het gevoel geen controle te hebben, dat dit probleem oproept, kan van alles veroorzaken. Stress, paniek, uitstelgedrag, onzekerheid en, in uiterste gevallen, isolatie, schaamte, afzondering, burn-out of depressie.

Splits je het geheel op in onderdelen (verdeel) en onderzoek je deze afzonderlijk, dan zijn er altijd onderdelen waar je invloed op kunt uitoefenen. Als je dit concreet voor je ziet, geeft dit een gevoel van controle. Je kunt iets dóen en ziet waar je kunt beginnen bij de aanpak van het probleem.

De berg die voor je lag en je ‘uit het veld’ heeft geslagen, is teruggebracht tot behapbare brokken en je vindt nieuwe energie om weer ‘in the game’ te zijn. Je hebt nieuw vertrouwen en kunt voelen dat jij dit kunt.

Je hebt het weer ‘in de macht’! Heerser over je eigen probleem zijn betekent dat je een uitdaging hebt in plaats van een probleem. Na zo’n stukje onderzoek kun je je trouwens wel érg moe voelen, alsof je een veldslag hebt geleverd. En dat is eigenlijk ook zo.

De toepassing van deze tactiek, verdeel & heers, neemt létterlijk het gevoel van machteloosheid weg. Ook al is er in de realiteit aan de situatie (nog) niks veranderd. Maar HET heeft je cliënt niet meer in de macht. Je cliënt heeft HET in de macht. Een wereld van verschil.

Toepassen van deze tactiek kan op een Bepper bord.

(Alinea uit het boek ‘Anders coachen met de Bepper Balance Methode’ Te koop o.a. hier: https://tinyurl.com/je4ftjjv)

Meer info op http://bepperbalance.com

bepperbalance.com

#Kiezen #uitstelgedrag #keuzesmaken #prioriteiten #overzicht #inzicht #eigenaarschap #invloed #begeleiden #coachen #coach #internbegeleider #relatietherapeut #relatiecoach #studiekeuze #loopbaancoach #studentcoach #gezinshoofd #skj #nobco #stir #jeugdzorg #zingeving #depressief #jongeren #ouderen #levensloopstress #stress #coaching #begeleiding #ptss #psychologie

admin

Heb je een vraag, Klopt er iets niet van je account/profiel? Zoek je een coach, Wil je een training om zelf te werken met de Bepper Balans Methode? Laat het me weten en ik ga mijn best doen voor jou! Vr. Groet, Liesbeth